This article is available only in Romanian version
Sistemul imunitar reprezinta mecanismul folosit de catre organism pentru a se apara impotriva bacteriilor, virusilor si mai multor tipuri de afectiuni. Exista o multitudine de cauze care determina slabirea acestuia, de la alegeri alimentare nesanatoase si stres pana la anumite tipuri de boli. Toate acestea vor preveni functionarea optima a acestuia. Dar cum stim ca avem sistemul imunitar scazut? Care sunt semnalele si simptomele pe care le manifestam cand corpul nostru nu mai reprezinta o defensiva atat de sigura? Astazi discutam pe larg tema celor mai comune semne ale dezchilibrelor imunitatii.

Senzatia accentuata de oboseala, prezenta anumitor tulburari, printre care scaderea capacitatii de concentrare si depresia reprezinta simptome comune care, in special primavara, ar trebui sa ne atentioneze ca ar cam fi cazul  sa luati masuril pentru intarirea rezistentei organismului. In principiu chiar si niste mici modificari in alimentatie si stilul de viata vor ajuta imunitatea sa functioneze la cotele normale.

Care sunt semnele si simptomele unei imunitati scazute?

Sa vedem impreuna care sunt semnele de alarma pe care ni le trimite organismul atunci cand ii scade rezistenta. Vorbim atat despre semne mai generale, cat si despre ce afectiuni sau tulburari ne pot “lovi”.

Aparitia herpesului zoster reactivat
Un semn clasic in acest sens il reprezinta aparitia herpesului bucal sau a zonei Zoster. In general, si asta se intampla in special in cazul persoanelor care au avut varicela, sistemul imunitar este suficient de puternic sa impiedice recidivarea, insa insuficient pentru suprimarea persistentei virusului in ganglioni sau radacinile nervoase. Astfel, in conditiile scaderii imunitatii (stres, efort fizic mare, intercurente respiratorii, traumatism), infectia se poate reactiva.

Instalarea oboselii cronice
Oboseala are doua roluri, atat de semn pentru scaderea imunitatii cat si de factor pentru agravarea deteriorarii sistemului imunitar.
Pe de alta parte, este adevarat ca resimtirea unei stari de oboseala poate avea atatea cauze incat nu reprezinta un semn clar al imunitatii scazute. Daca insa starea de oboseala devine cronica si persista indiferent de cat de mult va odihniti, indiferent de cat de scazut este efortul fizic pe care il faceti si mai ales daca schimbarea brusca a temperaturii va produce stari depresive sau greata, atunci este important sa faceti niste analize.

Boli de piele si predispozitie la ranire
Pielea este cel mai mare organ al corpului si este expusa la cele mai multe riscuri. In fata unui organism cu imunitate scazuta, agentii infectiosi incalca aceasta bariera si cauzeaza probleme serioase la nivelul pielii, ducand la deshidratare, modificari ale culorii si iritatii. Intrucat capacitatea de vindecare a organismului este compromisa, ranile se vindeca mai greu, lasand cicatrici inestetice pe piele.

Candidoza sau infectiile urinare frecvente pot fi semne ale unui sistem imunitar slabit
Persoanele care racesc tot timpul, femeile care fac candidoza, desi nu au schimbat partenerul sau se confrunta cu infectii urinare recidivante, in ciuda tratamentului agresiv, trebuie sa ia masuri pentru intarirea sistemului imunitar. Spre exemplu, Candida albicanseste o ciuperca aflata in organism (in cavitatea bucala, intestin sau vagin), care nu provoaca simptome si nu cauzeaza probleme de sanatate. Insa, cand imunitatea scade, ciuperca se poate inmulti, ducand la aparitia candidozei.

Observati fluctuatii de greutate
Un alt semn relativ vag ar fi si slabirea sau ingrasarea brusca. Slabirea poate aparea intrucat scaderea imunitatii poate atrage dupa sine aparitia unor boli care, consuma energie (ceea ce este conectat si cu simptomul oboselii). Consumarea unei cantitati mai mari de energie conduce la scaderea in greutate, ceea nu trebuie sa ne bucure avand in vedere ca este un efect al unei stari de sanatate precare.

Simtiti des pofta de dulce
Pofta de dulce aparuta din senin poate fi cauza unei infectii, precum si a unei suprasolicitari. Indiferent de situatie, imunitatea e la un nivel scazut si nu mai poate proteja organismul. Pofta frecventa de dulce tradeaza o scadere a energiei, prin urmare si a imunitatii.
Plus ca, asa cum am mentionat, imunitatea scazuta creste si riscul infectiilor cu diversi virusi sau bacterii, niste cauze destul de greu de depistat ale poftei de dulce.

Simtiti o senzatie de uscaciune la nivelul nasului
Secretiile nazale accelereaza procesul de vindecare, deci este evident ca scaderea dramatica a umezelii din fosele nazale nu are cum sa fie semn bun.

Observati reactii alergice dese
Poate ati remarcat faptul ca alergiile sunt mai frecvente la anumite persoane decat la altele. De fapt, acesta este raspunsul sistemului imunitar la agenti externi ca polenul si praful. Alergiile continue sunt unul dintre cele mai evidente semne ca aveti sistemul imunitar compromis.
Modificarile de la nivelul pielii, congestia cailor respiratorii si stranutatul ar trebui sa ne convinga sa luam masuri pentru imbunatatirea mijloacelor de aparare ale corpului.

Durerile musculare
Un nivel ridicat de stres, suprasolicitarea fizica, dar si carentele nutritive sunt strans legate de deterioararea nivelului imunitatii. Acesti factori influenteaza si starea sanatatii sistemului muscular.
Prin urmare, un sistem imunitar slabit poate determina crampe si dureri musculare, tensiune la nivelul articulatiilor si dureri de cap severe.

Afectiunile virale si infectiile respiratorii va dau batai de cap
Infectiile respiratorii cand sunt constante si persista pentru o perioada indelungata ar trebui sa va ridice niste semne de intrebare. Acestea se manifesta prin gripa sezoniera, incepand din prima luna a toamnei si pana la sfarsitul primaverii.
Afectiunile virale sunt caracterizate de o suma de simptome: dureri de cap, infundarea nasului, hipersecretie nazala, stare de agitatie si febrilitate, temperatura corporala pana la 38° C, durere in gat, raguseala, lipsa poftei de mancare si tuse predominant seaca. Nu toate afectiunile virale sunt insotite in mod obligatoriu de toate aceste simptome. Pot aparea doar unul sau doua dintre ele, dar care provoaca disconfort.
Persoanele afectate sunt predispuse si la reactii alergice, care pot include chiar si astm.
Tratamentul se adreseaza simptomelor pe care le prezentati si se bazeaza pe: antitermice pentru combaterea febrei, lichide din abundenta pentru prevenirea deshidratarii, dezobstructia nazo-faringiana cu picaturi in nas, tablete cu rol antiseptic si antiinflamator faringian pentru durerile de gat, inhalante pentru laringo-traheite, calmante ale tusei si/sau expectorante.

Stilul de viata activ ajuta la intarirea imunitatii
Cand observam o mare parte a acestor simptome sau pur si simplu avem o stare neplacuta, primul pas este de a contacta medicul, care ne va recomanda cel putin cateva suplimente alimentare precum Zinc, complexul de vitamina B, acizi grasi omega 3 si antioxidanti.
Urmatorul pas va fi acela de a ne schimba stilul de viata sedentar cu unul ceva mai activ, prin practicarea unui sport sau chiar si a mersului pe jos. In plus este important sa ne odihnim corespunzator si sa adoptam o alimentatie echilibrata, eliminand fast si junk food-ul si facand alegeri care sa contina nutrientii pe care ii sustinem si prin forma suplimentelor. Iar reducerea consumului de alcool si fumatului vor deveni si ele obiective principale pentru imbunatatirea starii de sanatate si intarirea sistemului imunitar.

Dumneavoastra ce faceti cand parca starea de sanatate si imunitatea par a nu mai funcsiona la parametri optimi?