Cum scapam de stres, depresie si pofta de mancare cat mai simplu?

Astazi m-am gandit sa vorbim despre una dintre metodele mai putin promovate, dar foarte eficiente, prin care putem combate cateva “afectiuni” ale secolului in care traim: suplimentele 5-HTP. Daca nu aveti incredere in suplimentele alimentare, puteti discuta si cu un medic, care cu siguranta va va da unda verde in ceea ce priveste aceste solutii la indemana oricui are un plafar sau o farmacie pe aproape.

Ce este 5-HTP?

5-HTP este o forma a aminoacidului triptofan precursorul neurotransmitatorului serotonina. Ati mai auzit de ea probabil, serotonina este un neutrasmitator responsabil pentru starea noastra de bine. Mai aplicat pe situatiile din viata de zi cu zi, aceasta poate reprezenta una dintre substantele cu care putem combate stresul, anxietatea, insomniile, comportamentul obsesiv sau starile depresive. Mai mult decat atat, 5-HTP ne-ar putea ajuta si in cazul in care ne dorim sa dam cateva kilograme jos. Asa aducem in scena suplimentele 5-HTP.

Ce beneficii si ce efecte secundare au suplimentele 5-HTP?
Suplimentul 5-HTP este propus ca tratament pentru o multime de afectiuni. Anumite cercetari sprijina folosirea acestuia in tratarea durerilor de cap, ataxiei cerebeloase, tulburarilor psihiatrice si fibromialgiei, dar este folosit si ca supliment pentru scaderea poftei de mancare si ca un agent pentru slabire. Acestea sunt afectiunile asupra carora si-a dovedit eficienta, restul sunt inca in stadiul de investigare.

Un studiu realizat in Norvegia a demonstrat ca 5-HTP imbunatateste calitatea somnului, ameliorand insomniile asociate episoadelor depresive, in timp ce alte studii, realizate in Italia si Spania, au aratat ca 5-Hidroxitriptofanul indeparteaza durerile de cap aparute, de asemenea, ca urmare a starilor depresive.

In anumite situatii, insa, 5-HTP poate cauza anumite probleme gastrointestinale, legate de starea de spirit, atacuri de apoplexie sau anumite probleme de sange. Unele dintre aceste efecte secundare ale 5-HTP pot fi rezultatul contaminantilor din produsele care il contin. Deci asigurati-va ca folositi suplimente de calitate pentru ca uneori lipsa efectelor benefice poate fi insotita si de efecte adverse cel putin neplacute.

Dovezi stiintifice legate de eficienta suplimentul 5-HTP
Spre deosebire de o multime dintre suplimentele promovate ca miraculoase, care au fost studiate intens pe animale, 5-HTP vine cu sustinere stiintifica realizata si pe oameni.

Asa cum am mentionat mai devreme, 5-HTP este un precursor al serotoninei, iar aceasta are o multime de functii importante in organism, jucand inclusiv un rol in calitatea somnului, apetitul pentru mancare, memorie, invatare, reglarea temperaturii, starii generale, comportamentului sexual, functii cardiovasculare, contractii musculare si reglarea endocrina.

De ce ne afecteaza deficienta de serotonina?
Productia de serotonina scade odata cu varsta si, la orice varsta, secretia de serotonina poate fi compromisa de stres. Nivelurile scazute de serotonina se manifesta in general printr-o stare depresiva, anxietate si insomnie.

Studiile stiintifice despre 5-HTP. Sa vedem ce spun cateva studii despre principalele beneficii ale suplimentului 5-HTP.

1. Ataxie cerebeloasa

S-a observat ca 5-HTP aduce anumite beneficii in cazul persoanelor care au dificultati in a sta in picioare si a merge din cauza ataxiei cerebeloase. O serie de studii (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6334064)  au fost realzizate de-a lungul timpului pentru a dovedi efectele asupra acestei afectiuni.

2. Obezitate

Studiile sugereaza ca suplimentele 5-HTP pot reduce comportamentele alimentare obsesive, pot scadea consumul caloric si pot sustine slabirea in cazul persoanelor care sufera de obezitate. Are destul de mult sens avand in vedere ca de multe ori depresia chiar este un factor important pentru alegerile nesanatoase de orice fel.

Suplimentul 5-HTP este folosit pentru tratatarea sindrumului deficientei de serotonina si este recunoscut ca un inhibitor al poftelor si apetitului. Este convertit cu usurinta in serotonina la nivelul creierului, ceea ce cauzeaza eliberarea colecistokinei, un hormon al satietatii.

3. Alcoolismul

Studiile (https://nootriment.com/5-htp-alcohol/)  arata ca ar avea un efect benefic simptomelor sindromului de abstinenta. Asta tot datorita convertirii sale in serotonina, un element necesar in tratarea alcoolismului.

4. Anxietate, depresie, imbunatatirea starii generale
Probabil ca acesta este efectul pentru care 5-HTP este cel mai cunoscut si studiat (https://bebrainfit.com/5-htp-benefits-side-effects/) . Chiar si o doza de 50 mg poate avea efecte pozitive asupra unei forme usoare de depresie. Mai mult, 5-HTP are mult mai putine efecte adverse prin comparatie cu medicamentele antidepresive, pe care oricum nu este recomandat sa le administram fara acceptul unui medic.

5. Imbunatatirea somnului, combaterea insomniilor
Vei observa cum un supliment de 5-HTP poate contine si alte ingrediente care sustin un somn sanatos (https://nootriment.com/5-htp-sleep/)  si odihnitor sau combat insomniile. Asa cum am mentionat de la inceput, 5-HTP este un precursor al triptofanului, aminoacid care este folosit de o multime de ani ca un adjuvant pentru un somn mai bun. Tot serotonina este cea careia trebuie sa ii multumim pentru efectele benefice asupra somnului.

Alte afectiuni asupra carora 5-HTP ar putea avea efect sunt:

- Parkinsonul
- tulburarile psihiatrice
- bufeurile
- crizele de epilepsie

In ce doza trebuie luat 5-HTP?

Posibilele efecte adverse se pot observa in cazul administrarii unei doze mai mari 300 mg, insa in cazul afectiunilor mai grave si o doza de pana la 500 mg zilnic este permisa. Este indicat sa incepi cu administrarea a 50mg de 5-HTP o data sau de doua pe zi inainte de masa.

Depasirea dozei poate atrage dupa sine probleme gastrointestinale, dureri de cap, transpiratie excesiva, tremur.

Este important de retinut faptul ca 5-HTP nu trebuie administrat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, copiilor, persoanelor care urmeaza tratamente cu medicamente care au un efect similar (antidepresive, medicamente cu fenfluramina sau inhibitori de MAO - monoaminoxidaza) ori celor care sufera de boala Crohn, Parkinson, ulcer, colon iritabil sau au intoleranta la gluten.

De asemenea, 5-HTP influenteaza capacitatea de a conduce, astfel ca, dupa administrare, trebuie evitata manevrarea unor utilaje grele si conducerea automobilelor.